Nasveti za opremljanje majhnih kopalnic

Nasveti za opremljanje majhnih kopalnic

Še posebej v stanovanjih so kopalnice pogosto majhne. Toda obstajajo triki, s katerimi je mogoče ustvariti občutek, da je prostor večji, kot je v resnici.

Kabina za prhanje je lahko v ravnini s tlemi.

Če je kopalnica majhna, svetujemo izbiro svetlejše keramike. Vsaj pri stenah in stropu se odločite za barvo, ki je čim bližje beli. Tla so lahko temnejša, kar je praktično že zato, ker je umazanija tako manj opazna.” Temnejša je lahko tudi samo ena stena.

Prostor optično povečajo hladnejši odtenki.  Vsekakor pa je pri opremljanju treba upoštevati tudi lastne želje. Če čutite, da se v prostoru, v katerem vladajo hladne barve, ne boste dobro počutili, raje naredite kompromis. Izberite smetanast, krem ali oker odtenek, ki je toplejši, vendar hkrati svetel. Tako boste uporabili vsaj enega od dveh trikov in vsaj nekoliko povečali kopalnico.

Že dobro znan trik je ogledalo. Najbolje je, če nima okvirja, saj ta bolj opazno razmeji en del stene od drugega. Naj bo čim večji, v prostoru jih lahko uporabite več. Postavite jih tja, kjer prav pride občutek večje globine.

Omarica naj ne sega do tal.

“Uporabljeni kopalniški elementi naj bodo čim manj razdrobljeni. Lahko se odločite za bolj nizke elemente, s čimer je prostor bolj poln v spodnjem delu, v zgornjem pa ne.” Občutek večjega prostora ustvari celo preprosta pospravljenost. “To je psihološki učinek. Prostor deluje večji, če so površine bolj prazne, če lahko do izraza pridejo čiste linije.”

Seveda je stvari, ki jih potrebujemo, nekam treba pospraviti. Vnaprej je pametno premisliti, koliko prostora za shranjevanje bi realno prišlo prav in kje bi ga najbolj potrebovali. “Medtem ko police vizualno kopalnico povečajo, tega učinka ne bo, če bodo polne stvari in v neredu. V tem primeru se je bolje odločiti za omarice, denimo za omarico pod umivalnikom. Prostor bo deloval večji, če ne bo segala do tal oziroma bo vsaj njen spodnji pas pomaknjen v notranjost. Takšni na videz lebdeči elementi zopet ustvarjajo občutek globine. Tudi s stopali je mogoče priti bolj zraven, ne da bi se udarili v prste.”

Izberite sijoče površine, ki odbijajo svetlobo.

Bolj kot kad, ki vizualno razmeji prostor, je primerna kabina za prhanje, še posebno če imate možnost vgraditi kanaleto, torej odtok, ki je v ravnini s tlemi. “Steklo naj bo prosojno, saj matirana površina že ustvarja neko polnost, medtem ko čisto steklo omogoča pogled dlje. Toda če si radi pripravljate kopeli, se boste verjetno vseeno raje kot za kabino odločili za kad. V tem primeru upoštevajte čim več drugih nasvetov.”

Eden od njih je, da so površine svetleče oziroma sijoče in ne matirane. “Prve odbijajo svetlobo, druge jo vpijajo. Če si kljub temu želite izbrati matirane površine, je bolje, če so vsaj svetle. Po drugi strani se lahko odločite za bleščečo črno površino. Takšna je lahko ena stena. Čeprav je črna, zaradi tako imenovanega ‘glossy’ učinka prostoru še vedno da večjo globino. Toda če bi izbrali sijočo belo površino, bi kopalnica vseeno delovala večja.”

Poskrbeti je treba za primerno osvetlitev, ki prostor povečuje s tem, ko se odbija od svetlečih površin. Vira svetlobe naj bosta vsaj dva, eden stropni, osnovni, in drugi ob ogledalu, bolj usmerjen.

 

 

Originalni članek s spletne strani: https://www.dominvrt.si/dom/majhna-kopalnica.html

Scroll to top