Prilagoditev kopalnice za starostnika

Prilagoditev kopalnice za starostnika – temeljita prenova ali prilagoditev

V nekem trenutku ugotovimo, da je naša kopalnica, ki je bolj ali manj dobro služila v preteklih letih, potrebna prenove. Morda zato, ker je stara, dotrajana in so materiali potrebni menjave, ali ker smo ugotovili, da je ne moremo več varno in primerno uporabljati. Vzrokov, za kaj je tako, pa je lahko kar nekaj.

Tuš kabina mora biti dovolj velika, brez kadice ali z nizkim robom in lahko dostopna. Držala namestimo pred in v kabino.

Razpokane in odkrušene ploščice so na prvi pogled viden vzrok, so grde, površin ne moremo dobro očistiti. Pri čiščenju imamo težave z umazanimi in plesnivimi fugami, ki jih je veliko, ker so majhne ploščice, poleg tega težko dostopamo do vseh mest, ki jih je treba očistiti. Starejša oseba težko čepi, se sklanja in izteguje, da bi poleg tega še močno drgnila in čistila. Težava je tako gotovo primerno in redno čiščenje kopalnice, ki je starostniki in oslabeli ter bolni ne zmorejo več v takem obsegu kot nekoč ali pa sploh ne in temeljito čiščenje opustijo. Veliko oviro za starostnika predstavljajo kopalne kadi in kadice za tuširanje ter premajhne tuš kabine.

Čeprav se morda radi kopamo v kopalni kadi, pa je vstopanje in izstopanje iz nje za starejšo osebo zelo nevarno. Čeprav je mogoče namestiti razna pomagala, ki pa zavzemajo precej prostora, v obliki raznih držal ob kadi, stolčkov in podobno, pa so težava tudi spolzka tla v kadi, stopanje na tla, kjer nam lahko spodrsne na tleh ali brisači. Težava je nastavitev primerne temperature vode, nevarnost, da se opečemo in tako dalje. In obenem smo spet pri težavi, saj moramo dvigovati noge. Premajhna kabina je lahko ovira močnejšo osebo in osebo, ki se težko giblje. Zelo neprimerne so kabine, kjer se vrata zgibajo, odpirajo celo navznoter ali je vstopna odprtina preozka, prostora za držala pa na kabini seveda ni. V premajhni kabini tudi pomoč ni pomoč. V kabini, ki je premajhna, lahko zadenemo v pipo, košarico z milom in se ne moremo dobro umiti. In spet ugotavljamo, kako težko je čiščenje tuš kabine.

Pipa mora biti dovolj visoka za udobno umivanje, kakšno pranje in da natočimo vodo.

Nadležni so umivalniki, ki nimajo odlagalnega prostora, kamor bi odložili kozmetiko, brivnik in podobno. Pipa s prenizkim izlivom ne omogoča, da bi si glavo lahko umili v umivalniku, tam nekaj manjšega oprali ali preprosto natočili vrč vode. Nerodne, previsoke in slabo vidne stenske police pri ogledalu postanejo ovira. Tudi slaba vidljivost v kopalnici je ovira, ki zahteva spremembo.

Splošno pomanjkanje prostora v kopalnici je velika težava, pogosto je tako stanje v starejših blokovskih stanovanjih. Povečati je res ne moremo, lahko pa se odločimo za prilagoditev določenih, najbolj motečih in nevarnih delov v prostoru ali za celovito in temeljito prenovo, ki bo pomenila tudi drugačno razporeditev v prostoru in predvsem izboljšanje uporabnosti in varnosti. Pridobili bomo tudi lepši in novejši videz, tudi zaradi izbire primernih materialov. To so površine, ki ne drsijo in se ne bleščijo, dobra osvetlitev, varen in udoben prostor za tuširanje in tako naprej. Pri temeljiti prenovi zamenjamo kad s tušem. Tuširanje je primernejše, varnejše in v nadaljnjih letih lahko ob primerno velikem prostoru za tuširanje negovalno osebje starostniku tudi pomaga. Tja je mogoče postaviti tudi stolček in namestiti dovolj držal za varno tuširanje stoje ali sede.

Držala so še kako pomembna za starostnika, ki se težko giblje in ni stabilen.

K prilagoditvam brez prenove pa se zatečemo, če ne želimo prenavljati ali pa je kopalnica še dovolj nova, da prenova ni potrebna. Ukrepi so namestitev stenskih držal ob stranišče, pred in v kadi, v tušu. Zatem zamenjava pipe v umivalniku z višjo, morda termostatsko, taka je lahko tudi v kadi ali tušu. Predvsem je nujna enoročna pipa. Potrebujemo še stol, kjer lahko sedimo, ko se brišemo ali oblačimo. Zamenjamo svetila in sijalke za primernejše. Predvsem pa odstranimo na tleh brisače in tepihe, na katerih lahko zdrsnemo, v tuš in kad namestimo gumirano podlogo. Poskrbimo, da v kopalnici ne bo navlake, ki bi jemala dragoceni prostor. In še nekaj je zelo pomembno: ne zaklepajmo se v kopalnico. Če ne živimo sami, morda na vrata obesimo tablico z napisom zasedeno/prosto. Tako je varneje, da nam lahko v sili kdo pomaga. Pa vzemimo tudi telefon s seboj v kopalnico, da lahko pokličemo pomoč.

 

 

 

 

Originalni članek s spletne strani Dom in vrt https://www.dominvrt.si/rubrika/obnova/kopalnica-starost-prenova-prilagoditev.html

Scroll to top