Kako izgledajo kopalnice danes

Kako izgledajo kopalnice danes…

Če smo bili še pred nekaj desetletji navajeni, da kopalnice niso bile čisto nič estetsko urejene in so bile tako rekoč le dodaten in nepotreben prostor v domu, se danes prav vsi zavedamo, da je to prostor higiene, ki mu moramo posvetiti še največ pozornosti. Kakšen interjer prevladuje danes v tem prostoru v našem domu?

V preteklosti so bile kopalnice navadno ‘zabasane’ z vsem, kar se je dalo. Visoke kadi in tuš kabine, so povzročale težave predvsem starejšim, v kopalnici se je našel tako pralni, kot pomivalni stroj, umivalniki so bili globoki in veliki, ogledala majhna in bleda. Vse, kar danes najdemo v moderni kopalnici, je popolno nasprotje vsega opisanega.

Praktičnost in funkcionalnost

Interjer v tem prostoru v našem domu je šel k praktičnosti in funkcionalnosti. Pogosto se govori, da so včasih generacije opremljale svoj dom za več desetletji, danes pa mlajši opremljajo dom na hitro in poceni. A če pogledamo prav kopalnico, vidimo, da temu ni tako. Starejši ljudje so še do nedavnega izjemno težko dostopali do visokih in nepraktičnih kadi ter tuš kabin, ki so bile problematične predvsem iz vidika varnosti.

Že tukaj vidimo, da so se proizvajalci prilagodili razmeram na trgu in kopalnice približali z dekorjem predvsem mladim, s funkcionalnostjo pa starejši generaciji. Le malo katera kopalnica ima danes manjšo banjo. Večina interjerja se nagiba k funkcionalni in nizki tuš kabini (prikazano v nadaljevanju) ali pa večji ter bolj dostopni kadi, ki je hkrati tudi tuš.

Spolzke površine so nadomestile grobe podloge 

Spolzke površine kot so ploščice, ki so bile prej obvezen del interjerja kopalnic, so zdaj nadomestile lesene ali pa druge nedrseče podloga. Ogledala so postala obvezen element dekorja, morajo biti velika in praktična. Danes se hkrati ljudje odločajo, da, če je le mogoče, pralni in sušilni stroj ločijo od kopalnice, ter naredijo v svojem domu nekakšno pralnico, ki je namenjena le temu. Dodatno lahko vidimo, da v tem prostoru v domu, namreč kopalnici, prisotne najrazličnejše barve, a nikakor ne kričeče.

Prav tako lahko rečemo, da so današnji trendi v kopalnici izpodrinili nekaj, kar je bilo do nedavnega v tem prostoru popolnoma nepraktično – žametne ali bombažne preproge po tleh. V nadaljevanju pa si lahko pogledate nekaj prečudovitih kopalnic, ki so opremljene po modernem dizajnu, ki je naravnost očarljiv.

Scroll to top