ISOSPAN

ZIDAKI IZ OSTANKOV SMREKOVEGA LESA IN CEMENTA

Graditi naravi prijazno z leso-cementnimi opažnimi zidaki Isospan

Z Isospan opažnimi zidaki je praktično mogoče uresničiti skoraj vse arhitektur­ne  zamisli, izgrajeni stanovanjski objekti pa imajo v primerjavi s klasično opečno gradnjo tudi do deset krat boljše statične lastnosti. Stanovanjska gradnja v Evropi bi bila brez tega naravnega gradbenega materiala prikrajšana za odlično alterna­tivno rešitev.Avstrijsko podjetje ISOSPAN že dese­tletja proizvaja leso-cementne opažne zidake, leso-cementne stenske elemen­te in leso-cementne izolacijske plošče. Proizvodnja se nahaja v Ramingsteinuv Avstriji.

                                                                      

 

Prednosti gradnje z Isospan zidaki:

odlična toplotna in zvočna izolacija, pridobitev na prostoru zaradi ožjih zidov, hitra in cenovno ugodna gra­dnja, visoka paropropustnost sten zagotavlja odlično naravno bivalno klimo (topli in suhi zidovi), betonsko jedro v stenah zagotavlja visoko potresno odpornost, zaradi dobre paropropustnosti je čas sušenja zidov kratek ter možna hitra nadaljnja obdelava (ometi). Hiša grajena z Isospan zidaki je hitreje vseljiva glede na opeko, ker ni potreben daljši čas sušenja zidov.

 

Proizvodnja – kako Isospan nastane

Osnovna surovina za proizvodnjo Isospan opažnih zidakov so lesni ostanki smrekovega lesa.  Pridobivamo jih iz žag in lesarskih obratov, jih očistimo lubja in grč, zdrav les pa se v posebnem mlinu predela na 3 cm dolge sekance. Sekance nato vpihujemo v silose, kjer jih namakamo toliko časa, dokler se sekanci ne nasičijo z vodo. Ta proces je ključen, saj cement ne zmore vezati lesa, če nima zadostne količine vode, zraven tega preprečimo vpi­janje vode končnemu zidaka. Sekancem primešamo cement,  zmes nato vlijemo v kalupe ter zbijemo s stresanjem. Zidaki vliti v kalupe, se nato sušijo 48 ur.

 

Isospan zidaki z že vgrajeno izolacijo

Zidaki za zunanje zidove imajo že vgrajeno izolacijo, v kombinaciji z lesno osnovo dosegajo visoke izolativne lastno­sti že pri 36,5 cm debelem zidu. Tako ima zidak širok 36,5 cm z vgrajenimi 16,5 cm poliuretanske pene U = 0,15 W/m²K. Vgrajena toplotna izolacija je zaščitena pred mehanskimi poškodbami, zunanja površina zidaka pa omogoča dobro veza­vo z ometom ter preprosto pritrjevanje opažev in drugih zaključkov.

Zaradi betonskega jedra zidaki dosežejo nadpovprečno težo zidu, cca 400 kg/ m², kar zagotavlja odlično akumulaci­jo toplote in odlično zvočno izolacijo, tako navzven kot med prostori. S siste­mom ISOSPAN je mogoče odpraviti vse zvočne mostove v objektu. Način gradnje dopušča, da lahko zidove dodatno armi­ramo. Tako dosežemo izredne statične lastnosti objekta, tudi do 10 krat boljše od statičnih lastnosti objekta iz opeke. Zato je gradnja z Isospan zidaki še posebno primerna za potresna območja.

 

Za dobro počutje je pomembno dihanje zidov

Parno prehodnost omogočajo rebra zidakov, ki povezujejo notranjo in zunanjo steno zidaka (preko betona in notranje izolacije). Rebra predstavljajo kar 17 % površine, kar primerjalno zagotovi klimo lesenih hiš. Inštalacijske cevi manjših pre­sekov vgrajujemo v leso-betonski opaž, s čimer je vgradnja hitrejša in enostavnejša, odvodne  inštalacije večjih presekov pa vgrajujemo v zid sproti med gradnjo. Čeprav je osnovno gradivo Isospan zidakov les, ti dosegajo visoko požarno varnost. Vsebnost cementa »izniči« lastnosti kot so gorenje, deformacija, gnitje, vpijanje vlage in vdor insektov. Dejansko ISOSPAN leso-cementni opažni zidaki združujejo lastnosti zidanih in lese­nih hiš ter s tem optimalna bivalna klima. Več zanimivosti o gradnji z leso-ce­mentnimi opažnimi zidaki lahko najdete na spletni strani podjetja Isospan in na posnetku spodaj.

Scroll to top